Kitchen Remodel of the Day

This beautiful 1930’s Tudor home had charm throughout but the kitchen just wasn’t functional for them. The kitchen had been remodeled in the 50’s and updated in the 80’s and didn’t provide the storage, countertop space or flow they wanted. But with this age and style of home they wanted something that fit the home well and looked like it had always been there. We got to work!

Problems/Challenges:

Sullivan before 2

  • Kitchen was tight cramped.
  • They couldn’t fit a full size fridge in and didn’t have any countertop space around the range.
  • Not enough storage.
  • Lighting was poor throughout.

Sullivan before 3

  • The eat in nook while full of character – was too small for their family of 4 and closed off the space. They still wanted an eating area in the kitchen.
  • They loved the leaded glass doors and wanted to find a way to incorporate that into their new kitchen
  • Wanted pantry space.

Sullivan before 1

  • It was important to keep with the character of the home during the remodel.
  • The kitchen houses 3 doorways, all of which felt very tight and cramped especially since it is a major thoroughfare.
  • A place for a built-in microwave off of the countertop and for wine.

 

Solutions:

  • Opened up the eat in nook to the rest of the kitchen making both spaces feel larger and bringing more light into the kitchen.

Sullivan after 1

  • Modified the depth of the built-in in the hallway to allow for the range wall to recess, effectively expanding the kitchen.
  • Expanded the openings into the dining room and the hall and repeated the arches seen in the rest of their home.
  • Hanover Cherry Light cabinetry provided a rich warm wood that compliments the style of the home well. Simple Shaker details and crown were used to complement existing woodwork in the home.

Sullivan after 6

  • A narrow, furniture island provides a great work space and extra storage while not looking too bulky
  • Removed the soffits to bring the cabinetry to the ceiling providing more storage in the space
  • Leaded glass door cabinets on either side of the window retain the character of the old kitchen

Sullivan after 3

  • Added a shallow pantry with open display area for extra storage that doesn’t look heavy.
  • An angled pantry between the kitchen and nook provides extra storage without infringing on the dining space.

Sullivan after 4

  • Efficient storage space was important in this kitchen – we added blind corner pullouts, spice racks on the doors, pullouts, a wine rack, garbage pullout and even a compost bin on the back of the sink cabinet door. Tray dividers above the refrigerator organized their trays, platters and casserole dishes.

Sullivan after 2

  • Under cabinet lights and recessed can lights throughout illuminate the entire area.
  • Messouri Black granite countertops and hand-made subway tile finish off the classic look in their kitchen.

When the project was finished the clients were thrilled with the feel and function of this new kitchen in their old home!

Designer: Crystal Kennedy
crystal@pnwcab.com
503-652-1268

Photographer: Shannon Butler
photoartportraits@gmail.com
503-891-9354

2013 Design Contest Winner: Katrina Hosea – Other Rooms: Honorable Mention

Picture1

Designer: Katrina Hosea

Dealer: BeeTree Homes, Jacksonville, Florida

Problem: A kitchen that didn’t function well for entertaining. If you sat at the island, guest could
not maneuver behind you. The breakfast nook was small and could only house two and it also
blocked the view of the water. Client had a challenge with refrigerator location, when you
opened the door, she would hit the kitchen chair.
Solution: We removed the breakfast nook and squared of the back of the house, we removed the
exterior wall opposite the bar area and extended the kitchen 4 feet into the covered lanai.

Problem: One entrance two and from kitchen thus preventing a flow for entertaining; and also preventing lighting from entering the kitchen.
Solution: We created an opening between the kitchen and dining area, to allow for cross lighting,
and it allowed for a better flow for entertaining When we went into the covered lanai we also
gained two feet to widen the current entrance from 26 inches to 40. This helped immensely.

Problem: Client was downsizing from a 6,000 house into a 2600 sq ft zero lot line home on the
water way. She was so concerned with the lack of cabinetry storage.

Solution: The exterior wall that we bumped out allowed us to have a larger walk way for a bar as
well as it created an extra 18 inches. We designed a cabinet that was reduced depth that would
house her cook books, designer glass wear and serving platters for entertaining.

Problem: Client wanted china hutch but the view of the waterway was so spectacular and were I
placed the kitchen sink caused a problem with her viewing a wall or cabinets.
Solution: I designed a wall that allowed for access to the water view and storage. I ordered
peninsula cabinets void the glass doors on the back. Installed plexi glass on the back and placed
the cabinets over a frameless window. Now, the client has storage and a view.

Picture6

Picture7

Picture8

2013 Design Contest Winner: Glen Lumia – Other Rooms – 3rd Place

Picture5

Designer: Glen Lumia

Dealer: Creative Design Construction, Northvale, New Jersey

Design Goals and Details: We had a blank canvas to work with in designing the bar for our clients, as it was incorporated in a full scale renovation of the basement. The focal point of the space features a custom wet bar with raised granite to create a dramatic space for entertaining family and friends. It includes a beverage center, ice machine, and plenty of additional seating for guests. The bar features the Hanover door style in Cherry, highlighted with an Espresso finish. We incorporated glass upper cabinets to show off the client’s stemware and achieve the modern vision the client’s hoped for.

before

Picture2

after

Picture3

Picture4

2013 Design Contest Winner: Matthew Adler – Other Rooms – 2nd Place

Picture1

Congratulations Matthew!

Matthew Adler
Schell Brothers, Rehoboth Beach, Delaware
Design Goals and Details: 

There were a number of goals to this space. We need to create a study that could accommodate
both her and him, provide lots of storage and allows him views out the back of the house towards
the water even when privacy is needed.

The study was designed with built ins flanking each of the shorter walls while leaving space in the center for a desk for him. On the side walls we created a desk area for her, lots of file drawers and storage for all the items they have. This was finished with light rail and bullet lighting to provide undercabinet lighting for the countertops.

The ceiling was lined in stain grade v-groove wood boards in a barrel so we added Wellborn
crown to each wall run and hid ambient lighting behind it to illuminate onto the ceiling. The rich,
Sable finish offered a nice contrast to the knotty cedar on the ceiling and let the cabinets stand
out. The client wanted a desk to match the cabinets so a freestanding desk was created with base
cabinets and a Wellborn wainscot panel. We finished off the desk top with a Wellborn top and
applied the edge molding in the field giving the whole room a cohesive look.

Picture2

Picture4

Picture3

2013 Design Contest Winner – Other Rooms – 1st Place

Picture9

Crystal Kennedy

Pacific Northwest CabinetryMilwaukie, Oregon 

This is the 3rd project we were asked to do for this couple. We had helped them with their kitchen – and
now their pantry was in dire need of help. It had become a catch all for various items that didn’t quite have
a place in the main kitchen and consequently had become almost useless. We were tasked with cleaning out
and organizing the space, adding storage and function to this underutilized space

before

Problems/Challenges: 
-Very cluttered, everything was shoved into place and very visible
-They wanted this to be an area that could house a microwave and second oven for overflow cooking during
the holidays
-Wanted an area to house his espresso maker and accoutrement since it didn’t fit in the kitchen
-Wanted a sink for quick access to water and an extra place to clean up
-Wanted a space for bottle storage up and out of the way
-Lacked any kind of countertop space at all so no real work could be done in the space
-Didn’t want it to look too dark or heavy
-Their existing door swung into the pantry, making it hard to maneuver inside

Picture8

Picture7

after

Solutions:
-Added enclosed cabinet storage with Wellborn’s Prairie Maple Painted in the Divinity finish. Giving the
pantry a bright feel overall
-Bookcases that sit on the countertop provide open storage for a tight space. Clear mason jars provide an
attractive and functional way to store them
-A sink was added at the end of the pantry under the window, right next to the espresso and coffee makers
-An unused chimney was removed and recessed in the space we installed a new convection microwave and
second oven. Giving them plenty of extra cook space and getting it out of the way and off the countertop
-A shelf was added running along the kitchen wall to house their bottle storage where it won’t take up space
used by everyday items
-Added granite that matched their kitchen for a cohesive look
-Changed the door to a pocket door and added glass for a more open look and more light

Picture6

Picture5

Picture2

Wellborn Cabinetry in the Houzz

Not sure if my Houzz Addiction has reached the “Pinterest Level” but it’s pretty close….. One of the most enticing aspects of Houzz is how beneficial of a marketing tool it is for our industry and our dealers. More and more of our dealers share with us how actual leads are generated from the site, and that’s refreshing news for us all to hear.

So here’s our salute to a few traditional projects that caught my eye this week.

Enjoy.

2013 Design Contest Winner – Bathroom – Honorable Mention

Picture8

Crystal Kennedy

Pacific Northwest Cabinetry

Milwaukie, Oregon

before

Picture13

Picture12

after

Picture7

Picture4

Picture5              Picture3

2013 Design Contest Winner – Bathroom – 3rd Place

Picture1

Lauren Pastron

Southeastern Cabinet Concepts

Surfside Beach, South Carolina

before

Picture2

after

Picture3

Elements I adore – the lighting, the tub, the tile, the towel warmer and of course the cabinetry……

Picture4

Everyone needs a hutch like this…… perfect fit and finish

Picture5

Picture6

Mrs. Pastron truly created an award-winning bathroom which easily could be mistaken as an European wet room don’t you think?

2013 Design Contest Winner – Bathroom – 2nd Place


Picture1

Deborah Esborn

George Davis, Inc., S. Yarmouth, Massachusetts

before

Picture2

Picture3

after

Picture4

Picture5

Picture6